SIKÇA SORULAN SORULAR

Bir dava süreci için avukat tutmak zorunda mıyım?

Hukuk sistemimizde kural olarak avukatla temsil zorunluluğu yoktur. Her vatandaş davasını kendi takip edebilmekte ve kendini savunma hakkını elinde bulundurmaktadır. Elbette hukuki sürecin, konunun uzmanı bir avukat ile devam ettirilmesi hak kayıplarına uğramanızı engelleyecektir.

Dava açacağım zaman ya da dava sürecinde mahkeme bana yardımcı olur mu?

Hayır. Mahkemeler danışmanlık yapmazlar. Mahkeme hâkimi ya da  mahkemede görevli diğer kişiler de size açacağınız dava konusunda yardımcı olmaz, davanızın nasıl sonuçlanabileceği  konusunda bilgi vermezler. Ancak hukuki olmayan işlerde, örneğin evrağı hangi birime vermeniz gerektiği konusunda  mahkeme çalışanları size yardımcı olacaklardır.

Hakimle görüşsem faydası olur mu?

Hâkimlerin duruşma dışında davanın taraflarıyla muhatap olması meslekî sorumlulukları açısından kendileri için risk teşkil eder. Zira dosya hakkındaki görüş açıklamaları, kararlarını önceden taraflardan birine söylemeleri yasaktır.

DAVAMI AÇTIM ANCAK KARŞI TARAFA ULAŞILAMIYORUM YA DA DAVA AÇACAĞIM AMA KARŞI TARAFIN ADRESİNİ BİLMİYORUM. BU DURUMDA NASIL BİR YOL İZLEYEBİLİRİM?

Savunma hakkı anayasal bir haktır. Mahkeme hiç kimse hakkında kendiliğinden karar vermez. Bir davetiye göndererek hakkında dava açıldığını bildirir, dava hakkında diyeceklerini sorar, kararını verirken onun savunmasını da göz önünde bulundurur. Ancak kişilerin ortadan kaybolarak, davalardan kurtulmaları da başkalarının hakkını ihlal edecektir. Bu nedenle, bu hakkın kötüye kullanılmasını önlemek amacıyla resmî kayıtlarda bulunan adrese tebligat ve ilan yoluyla tebligat imkânı da tanınmıştır.

DAVA AÇMAK MASRAFLI MIDIR?

Evet, dava açmak masraflı olabilir. Bu konuda hazırlık yapmanız ve muhtemel masrafları önceden öğrenmeniz gerekir. Dava süreci boyunca masraflar kural olarak dava açan kişiden alınır. Masrafı yatırmadığınız takdirde mahkeme ilgili işlemden vazgeçtiğinizi varsayar, bu durum davanıza zarar verebilir. Davayı kazanmanız hâlinde mahkeme, yaptığınız masrafların karşı taraftan alınmasına hükmeder.

AVUKAT NE KADAR ÜCRET ALIR, ÜCRETİNİ NE ZAMAN ALIR?

Avukatlar için kanun ile belirlenmiş bir asgari avukatlık ücreti tablosu bulunmaktadır. Bir avukatın müvekkilinde alacağı ücret bu tabloda belirtilen ücretten daha düşük olamaz.

ORTALAMA BİR DAVA NE KADAR SÜRMEKTEDİR?

Açtığınız davanın hangi mahkemede olduğuna göre açtığınız davaların süresi değişse de, ortalama olarak davalar 1-2 yıl aralığında sürmektedir. Ancak her davanın kendi özel durumu davanın sonuçlanma süresini etkileyebilir. Bu konuda kesin bir tarih verme olanağı yoktur.

BENİM BİR DAVAM VAR. KESİN KAZANABİLİR MİSİNİZ?

Söz konusu davalar olduğu vakit hiçbir zaman hiçbir duruma kesin gözüyle bakılmaması gerekir. Bu nedenle hiçbir zaman “kesin” gibi bir kelime kullanıp müvekkillerimize bir taahhüt vermeyiz. Aksi takdirde avukatlık değil, umut tacirliği yapmış oluruz. Müvekkillerimize verebileceğimiz tek taahhüt davanızı elimizden gelen en iyi şekilde, en yüksek gayret ve çaba ile takip edeceğimizdir.

Isparta Avukat & Hukuki Danışmanlık Bürosu

  • Avukat Onur TANIK
  • Modern Evler Mah. 102. Cad. Alparslan Günay İş Merkezi (Isparta Barosu yanı) No:104 Kat:2 No:4 Merkez / ISPARTA
  • +90 546 411 54 38
  • +90 546 411 54 38
  • avonurtanik@ilkehukukburosu.net

Bir sorunuz mu var?

Aşağıdaki formu doldurarak bizimle iletişime geçebilirsiniz.